вторник, 27 септември 2011 г.

Black & Yellow

{EAV_BLOG_VER:a286c056a19aadd5}


Само някой да каже, че българският бизнес не е в час с модните цветови комбинации. Unofficial merchandise RULZZZ!


P.S.


 

сряда, 21 септември 2011 г.

Глобул (флаш)моП

В държава, като България, широката публика не познава понятието флашмоб, което означава, че марките, които искат да се пробват в тази насока, трябва да правят странни упражнения предварително.

Първо снимаш и пускаш по телевизията клип, който играе ролята на инструктаж. Това не е режисирано,... почти.



Пишеш в описанието, че е флашмоб, което автоматично означава, че си направил флашмоб. Междувременно пускаш платени публикации, за да подготвиш хората за мястото, часа и песните, които ще бъдат изпълнени.

После се надяваш, че хората ще разпознаят мелодията от рекламата и ще са чели прессъобщението, когато ги посетиш в града им. Така ще си сигурен, че ще познаят кой организира оркестъра без име.



Макар цялото упражнение да отразява добре назадналата родна действителност и да е все пак опит за образоване на публиката, думата флаш спокойно могат да не я споменават. Това трудно се квалифицира дори и за просто моб.

вторник, 20 септември 2011 г.

СуперNOVA



Преди седмица осъмнахме с ново лого на втората по големина ефирна телевизия в страната. Пламен не закъсня да отбележи съществуването на аналогично лого, правено от същото френско студио. Както често се случва с новите неща, особено с такива дето ти се набиват пред очите постоянно, най-често срещаните мнения са негативни. Спомнете си bTV от преди две години. Щем не щем му свикнахме. Продължава да е кухичко, ама какво да се прави.

Та за Нова, не мога да кажа еднозначно, че е зле, колкото това на bTV. Вярно, че леко напомня на NIVEA. Предполагам това е в следствие на еднаквите "V"-та.

Всъщност това, което не мога да възприема през дните от смяна на логото е цялостният ребрандинг на телевизията. Всичко стои някак по-меко и олекотено, дори на моменти несериозно. Подобна стилистика ми се струва по-подходяща за Utilisima. Шапките на рекламите, музиката, цялата атмосфера говори за някаква промяна на философията на телевизията. Последната, обаче, си остава същата - предавания, водещи, пошлост на новините и т.н. Разбирам, че се стремят да се префасонират, както го направиха bTV, но някак промяната изглежда чисто визуална. На всичко отгоре NOVASPORT си запазва логото. Половинчато изглеждат нещата.

От друга страна за логото на Диема мога спокойно да кажа, че е шит, не за друго, а заради избора на цветове. Все едно е вампирясало и на всичко отгоре на екрана е някаква кървава тъмница. А и буквите идват малко множко за балончето. Нот куул.



Diema 2 и Diema Family са косвени жертви. Но в телевизионните войни без жертви не може да се мине. Лошото е, че в повечето случаи първи загиват зрителите, я от скука, я от нерви, я от отчаяние.

Нещо да добавите?

събота, 17 септември 2011 г.

Кубични неравенства

Кубети май пак се препозиционират. Възрастовата граница пада с всяка изминала кампания. Почнахме с бири и мезета, и прости пишлемета, после се забеляза преосмисляне на ценностите и стабилен редизайн на опаковките, комбинирано с известно подмладяване на аудиторията. Tака идваме до най-новото отроче на "италианците" от Шумен/бул. България.



Нестандартно е, някак кубично. Хлапетата изглеждат съвсем невръстни, атмосферата е около 5-ти клас. За съжаление не съм таргет и не мога да кажа кефи ме/не ме кефи. Въпреки подмладяването духът на марката се запазва, подходът малко напомня на Фанта, но това не е драма.

Главите с чекмеджета са малко мъглява метафора. Като изключим кубчо с мухата, другите екстри в главите може би няма да станат достатъчно ясни от първо гледане, ако не и на следващи. Преформатирането на човешките глави не е твърде изненадващо предвид името на бранда и вълната от изчанчени анимации, която ме отказа от Cartoon Network. Визията иначе е пипната (предполагам студиото отново е 5th Degree).

В крайна сметка рекламата е нетипична и чалната, като самия таргет, което е добре. Дано този вече да е верният. Дали е добра, ще покажат екселските таблици...

П.П. Имиджът на българкото образование отново е под обстрел, ако въобще има такова животно.