сряда, 6 август 2008 г.

Devin Fresh - свеж полъх в застоял пазар

Минерална вода "Девин" пусна на пазара леко газирани овкусени води без изкуствени съставки с името Devin Fresh. Така българска компания e първата, която предлага овкусена вода в България, близо 10 години след появата на този тип продукти в САЩ. Може да се каже, че почти сме в крак със Запада. Също така не може да се отрече, че в този случай "Девин" показва доста иновативен подход, като на практика създава една нова за местния пазар категория.

Продуктът

Дизайнът на бутилката следва линията новата бутилка на минерална/изворна вода "Девин". Очевидно от компанията се решили да не влагат средства в създаването на тотално нов продукт и се предпочели да играят "на сигурно" променяйки дизайна минимално и променяйки цвета на бутилката и нейния етикет. Новият продукт залага на идеята за здравословност или по-скоро безвредност. "Девин" ще опита да "отхапе" още по-голям дял от пазара на безалкохолни, но в случая е спорно до колко пазарът е готов да посрещне с отворени обятия подобна категория напитки. Консумацията на безалкохолни от всякакъв вид продължава да расте в последните години, като редовите газирани напитки не показват признаци на отлив в продажбите. И докато в страна, като САЩ здравословният начин на живот е тенденция, която се е утвърдила, в България има слаби индикации за подобно развитие по ред причини - ниска покупателна способност, слабо развита хранителна култура и пр.

В този ред на мисли Devin Fresh би бил една добра дългосрочна инвестиция, особено ако бъде популяризиран убедително. Един сериозен недостатък, според мен е името - то е крайно тривиално и изтъркано. На пазара има сокове Fresh и със сигурност достатъчно количество напитки с бранд разширения със същото име. Името Devin Fresh e доста дълго, но клиентите ще са принудени да го използват, тъй като само думата "fresh", в заведение например, ще докара на масата ви нещо съвсем различно от вода. До някаква степен това обрича Devin Fresh да бъде бранд раширение, а не самостоятелна марка. Но пък това може и да е целта на производителя.

Добро попадение изглеждат вкусовете, които са три: ябълка, портокал + киви, ягода + гуава. Последните имат хубавата характеристика, че са различни и аз поне не съм виждал подобни комбинации досега. Какъв е техният вкус и цената, разбира се, тепърва ще стане ясно. От последните два атрибута до голяма степен ще се реши и съдбата на Devin Fresh.

9 коментара:

Inks каза...

Всъщност не е първата - Горна Баня от много време предлага сода с аромат на лимон. Проблемът с тази сода е, че се различава от обикновената единствено по едно лимонче на иначе същия етикет. Иначе е много приятна за жегите, за вкусови качества давам 8 от 10.

Анонимен каза...

без изкуствени съставки ?
на бутилката пише без оцветители. не е възможно да е без изкуствени овусители обаче

Анонимен каза...

Някой от хисарските производители предлага същия артикул - сода с дъх на лимон. Пробвал съм я поне преди година, както каза vanina, доста е ободряваща в летния сезон.

Aleksandar Krumov каза...

Макар да е с "дъх на лимон" "Горна баня" не е се позиционирана, като овкусена вода, а повече като газирана с добавен лимон, което е доста популярна комбинация. Devin Fresh e съвсем близо да идеята за овкусена вода, като например американската Fruit2O, която обаче не е газирана.

Анонимен каза...

http://www.volvic-promo.de/index.php?Taste=frucht
ако не се лъжа имат още един-два сорта, ако не са ги извадили от производство, но това са главните.

plamenj каза...

E с'а - позиционирана, непозиционирана. Има доста проби и грешки преди Девин, но си прав, че тяхната заявка сега е най-силна. Само се чудя, при пазар, доминиран от негазирани води, защо се вхърлят на газиранкото...

Aleksandar Krumov каза...

Ами класическият вариант на овкусената вода е именно негазиран, но българският потребител нали се слави, като консервативен. Водата е с вкус на... вода, газираното може да има и вкус :)

Анонимен каза...

li4no na men mnogo mi xaresa.opitax q dokato bqx na moreto no za sajalenie ne se predlaga v na6iq grad vse o6te za koeto mnogo sajalqvam

Aleksandar Krumov каза...

С ябълка е много приятна.