сряда, 15 октомври 2008 г.

Да си безалкохолен не е грях

Вече няколко години "Каменица" предлага безалкохолна бира без особен успех. Учудващо е, че "Каменица 0%" (екс-"Каменица леко") не изчезна по време на чистката в "Каменица", когато си заминаха "Каменица екстра" и "Каменица червено", и "Каменица бяло". Едва сега осъзнавам, колко иновативни, но и припряни са били в пловдивската пивоварна.

Но да се върнем на основната идея. В българското поразделение на InBev най-накрая "измъдриха", че кампаниите за отговорна консумация (особено за шофиране в нетрезво състояние) могат да паснат идеално в комуникационния микс на "Каменица 0%". Ама що чакаха досега, така и не става ясно, защото именно сладникавата безалкохолна бира е единствената и първа реална алтернатива (достъпна и произведена в България), когато хем искаш да караш, хем да пиеш бира. Кампанията организирана от "Каменица" и промотираща "Каменица 0%" се казва "Алкохолът е лош шофьор", има подкрепата на СБА и КАТ, и е ненатрапчиво издържана в отличителния за безалкохолната бира син цвят. За целта е създаден и приятен сайт по темата на http://alcoholbaddriver.bg, на който се разказва за разлините активности по кампанията. Въобще за мен "Каменица" започват най-накрая да полагат основите на един силна марка, в каквато може да се превърне "Каменица 0%", когато му дойде времето и достатъчно много хора приемат алтернативата "безалкохолна бира".

П.П. Еднa идея подарък за "Каменица", ако вече не работят по въпроса: Бременните жени, за разлика от шофьорите, са истински орязани от към алкохол в диетата си. Ама облъчете ги, направете нещо за тях! И те са хора, и сред тях има фенове на бирата. Само може да спечелите.

12 коментара:

plamenj каза...

Е нейсе, ама нещо много тайна таз' кампания.

Още няколко неща - опаковки от 0.33 л, бензиностанции + детски дискотеки (кофти е, ама по-добре от сегашното положение)

Aleksandar Krumov каза...

НЕ тайна кампания, а слабо отразена от медиите.

Съгласен с ъм с предложенията ти, само се притеснявам, че ги раздаваме така безплатно :)

Анонимен каза...

Някой ми беше казвал, че не е истински безалкохолна тази бира...

Aleksandar Krumov каза...

Не знам. Определено нямат интерес това да е истина.

Анонимен каза...

Само едно нещо ме тревожи. А именно склонността на българина да пие безалкохолни продукти. Обикновено той/тя ги консумира, когато иска да си разреди концентрирания алкохол, а не когато не иска да консумира безалкохолни имитации :)
И това не е само при нас българите така. По мои наблюдения в Европа безалкохолна бира пият обикновено по-възрастни хора, и те сигурно имат някакви здравословни проблеми за да не пийнат една нормална биричка например.
Шофирането в нетрезво състояние вече е друга тема :)

Анонимен каза...

на мен честно казано ми се струва невъзмъжно от каменица да преборят целокупното българско население и да му вменят, че бирата може и да не бъде алкохол. има ли някой, който твърдо може да каже, че следващия път, когато е с колата и седне да пие нещо, поради това, че му се пие алкохолно питие, а не може, ще си купи безалкохолна бира? не се сещам за познат, който ще си вдигне ръката на такъв въпрос. въобще кой по каква причина би си купил безалкохолна бира? имам предвид реално (случило се) потребителско поведение, а не хипотетични ситуации.

Aleksandar Krumov каза...

Че кой ти говори за целокупното население. Точно това е идеята - да не се занимаваш с целокупното население, а само с малки парчета от него.

Анонимен каза...

абсолютно съгласен. но ако искаш в дългосрочен план да ти расте дела на малкото парче от целокупното население, ще трябва да въздействаш върху него. и въпроса ми все пак беше кое е малкото парче, върху което работи безалкохолната каменица:) по-конкретно има ли някой познат, който ще се купи такава бира и ако да, евентуално по каква каква причина?

Aleksandar Krumov каза...

Ама си упорит. Едно парче са отговорните шофьори, които са добре образовани и могат да бъдат отговорни на пътя (ти влизаш в тях :), друго парче са бременните жени, които обичат да пият бира, но не искат да рискуват здравето на детето си. Така или иначе безалкохолната бира е нишов продукт, а и непопулярна в България. Ако облъчването е умно направено с времето ще се намерят и хората, които да не са типично закостенели нашенци, които са толкова "принципни", че не могат да приемат да пият бира с 0% алкохол.

Анонимен каза...

абе сашо, ама и ти не отстъпваш по упоритост :), попитах и продължавам да питам дали някой познава човек, който ще си купи безалкохолна бира, а не какъв тип хора по принцип биха били заинтересовани.

Aleksandar Krumov каза...

Ами баща ми си е купувал Bavaria. Него например не го интересува алкохолното съдръжание, а вкуса. ето сега ти отговорих :)

plamenj каза...

@ владо

Аз.

а) на обяд в работен ден (т.е. 5 дена на седмица)
б) когато пия антибиотици (слава Богу, по-рядко)