понеделник, 9 януари 2012 г.

Коремна Преса*

Както се казваше в една сцена от The Simpsons преди 4-5 години "Your medium is dying!". Това е общоизвестен факт за печатните издания, макар че таблоидите се дърпат успешно от тази тенденция. "Коректните" вестници пък драпат със зъби и нокти да докажат, че не са нечия партийна/корпоративна маша. Примери бол, че на "сериозните" вестници и имената, които стоят зад тях, рядко им се получава. Та за "ПРЕСА"-та трябваше да пиша, ама се отплеснах.

Доверието в печатните издания е, като доверието във всеки бранд. Ако ти излезе име, че продуктът е скапан, всички спират да купуват. Те и затова едни и същи герои зарязват компроментираните проекти, за да направят нови. Последните изживяват своят кратък живот от печатницата до тоалетната и всичко започва отначало. Съдбата на в. "Преса" едва ли ще е по-различна. Започва се с гръмки твърдения от рода на "Коректният вестник", които са изначално празни от смисъл и се свършва в брой 5, в който на всички става ясно чии пари стоят зад изданието, поне до следващите избори, ако изданието оцелее до тогава.



Поглеждайки към главата/логото на първа страница виждаме, че създателите на вестника нямат никакво намерение да се сбогуват с предходния век, в който вестниците нямаха друга реалната алтернатива освен телевизията. Шрифтът ми седи изключително закостеняло, а самото име е изключителен креативен "подвиг". Да го бяха кръстили "Вестник". Синият елемент сигурно търси напомняне за първите години на прехода и онова СДС, в което хората бяха влюбени. Интересно е и наличието на нещо, като листо на буквата "А". Освен препратка към "Листопад" или пък листо носено от вятъра на медиината промяна, другата символика ми убягва. Ако човек отпусне въображението си, може да вкара някои изсмукани от пръста метафори, но смисъла на такива елементи не е хората да се замислят за тях.

"Преса" е нов вестник, на хартия, в 2012. Скептичен съм към подобни издания. Ако някой го е чел и мисли, че е нещо добро и нужно на хората, да драсне един коментар.

*По заявка на локалния читател Петър Иванов

9 коментара:

Яни каза...

т'ва на "А"-то мисля, че е перо, а не листо. все тая, пак е фейл за друга действителност, освен бг. :D

Спас Колев каза...

Допускам, че синият обект е трябвало да бъде перо. На този фон шрифтът е направо футуристичен. :D

Александър Крумов каза...

Егати проскубаното перо :)

mi3 каза...

И аз не съм го чел, но ето един коментар на Румен Белчев

http://rumenbelchev.blog.bg/politika/2012/01/04/svoboda-s-antifriz-i-turshiika.877023

Започва от петия абзац.

Александър Крумов каза...

По-добре не е можел да го напише човекът :)

BoykaB каза...

Справедливи забележки всякакви, има и още, неказани тук, но пък има и хора да си го четат - ако щат. Гадното е, че заглавието (дори!) е КРАДЕНО. В началото на деветдесетте излиза хартиеният вестник "Преса". Тошев дали е откупил правата? Работилите в онзи "Преса" казват - не. Тошевизми... (Има бая публикации в нета за това крадене, но не ми се търсят сега.)

Тодорова каза...

Купих два броя и погледът ми дори не се спря на един материал. Безинтересно, сиво, скучно, лоша графика, нископоклонничество пред властта. Няма нужда от такъв вестник!

nname каза...

нов бардак със стари курви.... лошото е, че курвите се мислят за принцеси

Pippilota Mentolka каза...

Мда, и аз го виждам като перо - мост към предпечатните времена, което запраща вестника в праисторията, ама така са го видяли авторите. На мен ми прави асоциация с нещо, което е Light, я откъм съдържание, я откъм смисъл...лошо, лошо.
Иначе, не бързай да го погребваш. Зависи, кой дава парите. И на Класа не даваха много, погребаха яоще, като развалиха сделката с FT след няма и половин година, и В. Найденов, като напусна, и още доста пъти, ама още мърдат, щото онзи дава пари.