вторник, 19 януари 2010 г.

Fav this logo

Ревюта правя по желание на читатели, пък били те и пряко свързани в обекта на ревюто. По-притеснителното е, че не смятам, че съм толкова добър в тая работа, ама пък трябва да се научи човек, а това ставало с опитване, казват. Днес на мушка пада логото на http://favit.com/.

Първи впечатления на чисто визуално ниво: Двуцветно (простота и изчистеност), хоризонтално (лесно за възприемане от окото) в почти facebook синьо (цвят, които се възприема добре от окото, когато е на екран, чел съм го някъде, ама не помня къде). Цветът е приятен, но все пак е малко безличен.

Логото: Буквата F се вписва в "мрежа" от 9 точки, като изобразява свързване/споделянe/движение. Точно като за интернет услугата, която предлага Favit. Мрежата от девет точки не е непознат елемент, лично на мен ми напомня за игра на морски шах или половинка парче от домино. Абе има идея в тая работа :)

Шрифта: Е тук вече съм разочарован. Грозничко е изписано. Доста вивателско ми едва най-вече в припокриващите се на 90% "а", "i" и "t".

Все пак логото ми харесва, идейно е, приляга и допълва бранда и е различимо. И най-важното, олицетворява основната характеристика на марката - да свързва с търсената информация и да помага на споделянето.

6 коментара:

Мартин каза...

Здравей,

Благодаря ти за ревюто и за положителната оценка :)

Относно шрифта - казва се Museo и е платен, различава се от този при цитирания пример с vivatel по по-меките линии и по-плавните извивки, липсата на прави ъгли или пък твърде остри такива.

А иначе в момента логото на услугата изглежда по този начин: http://tinyurl.com/ygvzdq5, но мнението ти важи и за него бих казал, предвид че запазва приемствеността с деветте точки и ползва същия шрифт.

Поздрави и успешна и продуктивна нова година!

Мартин

Александър Крумов каза...

Ами забелязах, че на сайта логото не е същото, ама през Google Images не го намерих в достатъчно голям формат :) Редизайнът определено е в положителна насока

Гонзо каза...

Не намирам прилика между шрифтовете в двете лога. Шрифта в логото на Вивател е е смесица от букви със и без серифи и изглежда ужасно, а Музео в логото на Фавит е един доста качествен шрифт. Мартине, като казваш платен, предполагам имаш предвид, ч сте си го купили (вие или дизайнерите)? Щото поне за някои дебелини шрифта е безплатен.

Пеши каза...

Интересен сайт се крие зад въпросното лого.
Иначе, и при шрифта Museo, и при този на Vivatel просто е взета гръцката буква тау, за останалите не мога да коментирам :)

Александър Крумов каза...

На мен лично t-то много ми се набива на очи :) Ама това не е болка за умиране.

Tedi каза...

Досега не бях обърнала внимание на логото - интересен анализ. Мрежата от 9 точки е и много популярен метод за врачуване :)
Аз лично съм по-впечатлена от идеята на сайта, но мисля че все още са малко хората, които го ползват.