понеделник, 15 март 2010 г.

Върви с приятели в езерото

От известно време ми е някаква фикс идея свързването на бира Ариана с езерото Ариана. Брандиране ли ще е, спонсорство или нещо от рода, но бирата която се представя като създадена на метри от езерото, трябва да се свърже с езерото.

В сряда се сетих за нетолкова гениалната, но за сметка на това епична идея бира Ариана да напълни едноименното езеро с бира за няколко дни. Ще е велико просто. Едно мащабно събитие, което ще направи Ариана (бира и езеро) световно известни. Просто ще е легендарно осъществянето на една отколешна мъжка мечта - "морето от бира".

Замислих се, че идеята не е някаква нечувана и сигурно в "Загорка АД" поне са се майтапили по тази тема. Защо не са го направили обаче?... Дааа, цената ще е колосална дори и за лидера в пивоварната индустрия в България. Само стойността на бирата нужна за запълване на езерото по груба сметка би била над 7 000 000 лева. (площ на езерото = 8 900 кв.м., дълбочина = 1.2 м, примерна себестойност литър бира = 0.70 лв.). А отделно от това колко още разходи ще излязат, не ми се мисли. Така, че тъжната истина е, че едва ли ще доживеем езерото Ариана да се напълни с бира.

Обаче ми подхвърлиха друга идея. Да не се пълни езерото в цялата му дълбочина, а да се повдигне изкуствено дъното, така че примерно бирата да заеме последните 30-40 см. Така стойността на излятата бира може да падне до около 2 млн лева. Ако изкуственото повдигане излезе по-малко от милион сметката става почти реалистична.

Едно мегасъбитие може да отвори път на Ариана и към експорт. Бирата може да влезе в Рекордите на Гинес под някаква форма. Освен за PR събитието може да се използва за заснемането на някой друг клип, които да се върти в следващите лета. Също така пълненето на езерото Ариана може да е старт на национално roadshow, в което Ариана дава шанс на мъжете да се къпят в бира или пък да пълни декоративните водоеми по различните градове в страната. С подобни деяния Ариана може да стане тоталния бирен lovemark на България. От "Загорка АД" могат да се свържат с мен за доразвиване и откупване на представената концепция. Очаквам ги! :)

10 коментара:

Антония каза...

Въпросът е какво точно печели обществеността от подобна акция. Нито ще могат да изпият бирата от езерото, нито ще могат да джапат в нея... :)

Модифицирай идеята, така че да има по-ясна полза за биролюбителите. Например не пълни езерото с наливна бира, а пусни бутилки в нея. И позволи на народонаселението да си ги излови за собствени нужди :) Или пък направи някакъв преход с въже през езерото -- който мине получава каса бира, който не успее... пада във водата, разбира се. Съдбата обича смелите, смелите заслужават бира, някаква такава концепция извърти. Трети вариант ще е да заложиш на идеята за приятелството и да направиш изпитанието за компании.

Макар че според мен идеалният случай ще е Загорка да поеме езерото и да се грижи за чистотата и външния му вид БЕЗ ДА ИСКА НИЩО В ЗАМЯНА. Защото когато правиш добро заради самото добро -- това е най-добрият PR.

Александър Крумов каза...

Антония,

Ти даваш добра идея за по-бюджетен вариант. Наистина не съм обяснил ползата за бираджиите, но ползата в най-грандиозния вариант е забавление и зрелище. Ако се напълни езерото могат да се организират плувни състезания в бира :) Може да се направи нов прочит на хвърлянето на кръста :) Между другото ако се пуснат бутилки с бира, те няма ли да потънат?

Най-общо ползата от мащабното събитие е buzz, а не трупане социално отговорен имидж.

Pippilota Mentolka каза...

А отстрани да седи едно порче и да я бутилира :)

Peshi каза...

Идята има един голям минус :D
Трябва да се наемат спасители, които не пият алкохол, щото народа ще се издави :D
Това с бутилките може да се направи, само ако бирата+бутилката имат по-малка плътност от тази на водата, или бутилката има достатъчно голяма площ за да не потъне. Закон на Архимед :) А да и нито едното от условията не е изпълнено естествено.

А Санди, не е ли по-евтино да се покрие езерото с пластмасова(полиетилен, полипропилен, еtc.) покривка която прилича на бира, а не е някакво жалко подобие. Даже може да е с някакъв процент на пропускливост фолиото, за да се вижда отдолу водата. И така ще се създаде илюзията, че водата е с цвят на бира(тоест бира). И да се сложат разни лодки, ала бала все едно плуват. А пък около езерото да има разни такива beer activities, с безплатна бира, състезания и прочие, а защо не и някой бенд за настроение(не цигански ест.) :)

Александър Крумов каза...

Пеши,

направиш ли го с пластмасово покритие и да имитираш the real shit се губи идеята за мащабност и зрелищност :)

Краси каза...

Аз го разбирам, като мнение, че тази бира не става за пиене, затова да я ползваме за нещо друго. Но нямам личен опит с нея и затова не мога да твърдя подобно нещо, просто като прочетох идеята и такава мисъл ми дойде.

Александър Крумов каза...

Ааа, Краси, не така :) Става си бирата. Снощи пих и утре ще пия :)

Katz каза...

Много хубава идея, поздравления!

Боко каза...

себестойността на литър бира всъщност е около 10-15 стотинки, така че идеята не е толкова скъпа :)

друг е въпросът, че ариана има нещо общо с пивоварната на прошек само в сериозно инфектиралите тикви на маркетинг отдела на хайнекен

Александър Крумов каза...

Мани ги братята Прошлек, всичко идва от съвпадeнията в имената :)