понеделник, 24 ноември 2008 г.

Изгубени в конкурентните предимства

Много марки нямат какво да предложат на потребителя, което да го убеждава безусловно в качествата на продукта. Особено трудно е, когато категорията е пренаселена, а силните играчи вече са проиграли козовете и приемливите иновации. Какво става, обаче, когато битката е между категории? Например суха срещу течна сметана/мляко. Предполагам усещате на къде бия. Coffee-mate от известно време си има своя преведена реклама и колкото повече я гледам се чудя защо клипът не пропагандира безспорните предимства на сухата сметана пред течната и млякото. Наистина ли клишета продават по-добре от конкурентните предимства? Дългият срок на годност, удобната опаковка, която не е нужно да се съхранява в хладилник и почти неограничените възможности за разнообразни вкусове - нито едно от тези неща не споменава, дори не се загатва. Да, изброените характеристики са валидни за всички сухи сметани, но Nestle има парите и технологичните възможности да превърне Coffee-mate в Сухата сметана. Освен това категорията досега се изявяваше в хорека каналът, а в магазините сякаш никаква я нямаше. Това всъщност е шансът, от който искат да се възползват от Nestle. Дали, обаче, са убедителни със сладникави баналности от рода "Сметаната, която го прави по-богато и по-нежно..."? Най-вероятно, не. "Създадени един за друг" смятам е силен слоган, но щеше да е по-силен, ако беше подплатен с доказателства. Липсата на силни конкуренти за пореден път обрича Nestle на успех.

Видео, което съдържа рекламата на Coffee-mate:



P.S. На http://www.coffee-mate.com/ може да видите колко разнообразни могат да бъдат вкусовете, а и да се види, че Coffee Mate има течни варианти. Което обяснява защо в рекламата се стреля само по млякото. Така де, да не стане самоубийство :)

P.P.S. http://coffee-mate.bg и http://coffeemate.bg все още са свободни, тъй че ако някой иска да прави мръсно на Nestle, сега е моментът. Ако Регистър.бг са склонни да го продадат на някой различен от Nestle, де.

2 коментара:

Момчил каза...

По новите общи положение на Регистър.бг може да си регистриръш, какъвто домейн си искаш, но после ако собственикът на марката си го поиска, ти го вземат безцеремонно.

Александър Крумов каза...

Демокрация и поле за изява на инициативните и находчивите :) Велком ту Бългериъ!