петък, 25 юли 2008 г.

Ваканция 1

И аз съм човек, както се казва. Десетина дни ще дам всичко от себе си да почина от рутината на ежедневието. До скоро!

сряда, 23 юли 2008 г.

Kubeti с вкус бира - ние знаем как да се напием

Специално за всички junk food фенове е днешният пост. Темата е Kubeti и бира и главно Kubeti.

Първо малко видео:


Ако не сте в ранните си тийнейджърски години, тази реклама най-вероятно ще ви подразни. Но ако сте разгонен пубер с революционно-анархичен дух, Kubeti говорят на вашия език. До голяма степен това прави рекламата добра. Позиционирането е на шессс - имаме си евтин продукт стимулиращ слюноотделянето, обилно количество младежи, които не се интересуват от същността на това, което слагат в устата си. На всичко отгоре казваме "майната им на правилата". Магия! Продажби! Колкото и противно да ми изглежда изглежда ефективно.

Но Kubeti не спря до едното "Живеем, както си искаме!":


С този спот неща малко се объркват според мен. За начало Kubeti се обвързва с консумацията на един силно сезонен продукт, като бирата, което може да е полезно за летните продажби на сухарчетата, но може да им изиграе лош номер през останалите месеци, особено ако марката няма достатъчно силни позиции в съзнанието на младия потребител. За капак нещата отиват към поощряване на употребата на алкохол сред непълнолетните, защото "с Kubeti бирата върви повече, мнооого повече". Участниците и в двете реклами са със съмнителна възраст, което още повече навява на подобна мисъл. Така съвсем целенасочено (но не официално, разбира се) Kubeti подкрепя младежта в употребата на слабоалкохолни напитки и плюе с паничката на пивоварите и тяхната борба за активна саморегулация в маркетинг комуникациите. В крайна сметка пивоварите едва ли ще надигнат глас, защото бирата в рекламата е на Kubeti e... наливна, пък и за консумация иде реч. Да не забравяме, че всичко е бизнес.

неделя, 20 юли 2008 г.

Живо предаване, мъртва реклама

Да прием, че вие сте заклет фен на даден спорт, Формула 1 например. В казуса може да се използват и други спортове, в които действието е по-забързанко. Гледате с интерес и напрежение, но идва време за реклама. По Канал 1 не идва, да речем, но там няма много желаещи да рекламират. За целта взимаме БаТВ. В кофти момент тръгват рекламите, а великодушната телевизия отрежда на живото предаването едно миниатюрно квадратче в долния десен ъгъл. Там долу, докато вървят рекламите, стават доста важни за крайния резултат неща. Аз сега реклами ли да гледам или спорт? Бтв не ги бърка, че облъчваният зрител не може да се съсредоточи нито върху рекламата, нито върху живото предаване. Телевизията си взима парите. Рекламодателите, обаче, са странна порода - понякога изглеждат твърде задръстени. От пет рекламни клипа, колко мислите, че ми привлякоха вниманието и изгледах без да гледам минимум 70% от времето в малкото квадратче... ЕДНА! За много хора, може и толкова да не е броят. А колко ли са псувните отнесени от страна рекламодатели и телевизия? Аз, ако бях рекламодател, бих предпочел да не ме кълнат за това, че съм си купил рекламно време. Въобще вероятността рекламите да не докоснат изстрадалото потребителско сърце е особено голяма. А после някои се съмняват в ефективността на телевизионната реклама - май имат право. Понякога се чудя, дали рекламните бюджети не трябва просто да се похарчат за симулиране дейност.

снимка: Cars Z @ sxc.hu

четвъртък, 17 юли 2008 г.

От блог на блог, от уста на уста

Преди време попаднах на един интересен пост, който може да намерите тук.

Когато текстът започва с "Вчера открих най-прекрасното място в София...", човек няма как да не продължи да чете. И наистина прочетох краткия текст, и разгледах сайта на чайната, и въобще се образовах, че подобно място съществува.

Маркетинг от уста на уста, но в кибер вариант. И то с добре концентрирана крайна аудитория. Според мен блоговете от тип "лични дневници" са идеалното място за едно заведение (или какъвто и да е продукт или услуга) с нишова насоченост да се популяризира сред хората, които биха ги посетили. Вероятността редовните читатели на vaninavanini.com да харесат същото заведение, като автора на блога, е доста голяма. За да четеш редовно дадени лични размисли за живота трябва малко или много да споделяш неговия мироглед. В същото време подобни интернет отеквания са добра база за реален маркетинг от уста на уста, генериран от читателите. Въпросът е може ли подобни блог реакции да се насочат или манипулират финансово?

илюстрация: Bruce Wayne

понеделник, 14 юли 2008 г.

И значи наистина не съществувам!?!

Едно отроче на метрорекламата смущава от няколко седмици пътуването ми до работното място. Типичен баш майстор държи мистрия и ми се хили от рекламните табла. Явно епилиран и внимаващ да не наруши правилата за строга дезинфекция, той има хирургическа ръкавица и странна сянка.

Бизнес субектът, който седи зад потресаващата визия е INFOrmator.bg. Бизнес справочник с безвкусна визия и високо самочувствие (ако се съди по интернет страницата), който не заслужава много внимание, но според мен показва как НЕ ТРЯБВА да общуваш с потенциалните си клиенти... доколкото е възможно да ги намериш в метрото. "Ако те няма в INFOrmator значи наистина не съществуваш!", казва бизнес справочникът. Освен, че индивидът на снимката едва ли ще привлече вниманието дори и на себеподобните си, рекламодателят в прав текст казва на тези, които иска да му станат клиенти, че те не съществуват. Освен това може и съвсем да спрат съществуват, ако не се примолят на INFOrmator да им вдъхне живот. Ама тези хора какво очакват? Рекламата не трябваше ли да резултира в полза за компанията? В продажби например. Признавате, че потенциалните ви клиенти не съществуват и затова ги обиждате. Какво очаквате да стане след това?

Трябва да се отбележи, че има и втори вариант за замисъл на рекламата, до който стигнах след дълго взиране. Може би идеята е да се стимулира крайният потребител да използва услугите на справочното издание. В този случай нещата не изглеждат по-добре. Рекламното послание по някакъв крайно извъртян и със сигурност забавен за създателя си начин казва, че едва ли не в INFOrmator са всички съществуващи фирми. Ако случайно схване, потребителят може да погледне надолу и да види какво чака. Гениално!!!

петък, 11 юли 2008 г.

Катастрофална вода

Минерална вода "Девин" организира национална кампания „Разумни на пътя!”, за чийто старт е докарала рали легандата Ари Ватанен. Подробности (или по-скоро copy+paste на прессъобщението) тук .

Само аз ли не вдявам къде е връзката между минерална вода и разумно шофиране. А може би гениалната идея е: "Пийте вода, а не алкохол!"

Всичко ок, само че производителите на алкохол правят подобни кампании, за да покажат своята социална отговорност. А "Девин" какво засвидетелстват пред обществото? Самоцелни PR кампании?

P.S. Може би идеята е да се внимава на мокър път.

снимка: mckey @ sxc.hu

вторник, 8 юли 2008 г.

За повече от един пробит лев


Kamenitza Lev вече официално е на пазара. Не, няма да струва точно лев, със сигурност ще е по-скъпа. По-премиална от "Загорка специално" и "Шуменско премиум"? Трудно, но не и невъзможно.

Изглежда "Каменица" АД има странен начин на учене от горчивия си опит с бранд разширенията (помните ли Твърдо, Бяло, Екстра?) щом сега отново се прави разширение на "Каменица". Лев обаче сякаш има потенциала да опровергае горчивия опит на създателите си.

Kamenitza Lev е от онзи тип бранд разширения, които са повече нов продукт и по-малко подобрен съществуващ. С новата бира пловдивската пивоварна иска да скочи над всички български бири и да застане наравно с вносните марки. Свръхамбициозна задача, няма спор. Но с какви характеристики и комуникация (видими до тук) разполага Kamenitza Lev:

1. Пакетаж - бутилката определено е силна. Етикет има единствено около гърлото, основното тяло е белязано от два броя лъвчета излизащи от вертикално изписаното "Каменица". Познато? Ха, ама това всъщност e основен елемент от миналогодишния етикет на обикновената "Каменица". Изглежда все пак символиката до голяма степен се запазва. Представена по този начин определено визията отива едно ниво по-горе и по-напред, защото гравираният лъв разполага с по-голяма видима част. Думата "lev" е добавена на хартиения етикет, като е бутната под гореописания логотип. Цветово етикета е издържан в черно и сиво, което си е луксозно оцветяване, а самата бутилка е някак Carlsberg зелена. Всъщност прилика с Carlsberg е не само цветът, а и самото вертикално гравирано лого. Долавям и нещо "холстенско", ама сигурно си въобразявам. Още две характерни черти на бутилката са нейната еднократност и лесна за отваряне twist off капачка. Първото създава повече анти-екологично усещане, а второто е просто удобно.

2. Бирата - мек, негорчив вкус, ароматна и освежаваща. Читава бира от всякъде. Като такава е определена и от International Taste & Quality Institute, Брюксел. На тазгодишните награди Kamenitza Lev e наградена с една звезда (от три възможни), което означава добър вкус. Интересно е, че в конкурса е участвала и Astika Fine Quality Lager (също част от портфолиото на "Каменица" АД, ако случайно някой още не знае). Притеснителното е, че последната е получила две звезди (remarkable taste).

3. Слоган - "Успехът в твои ръце" За съжаление не мога да го коментирам преди да му бъде вдъхнат живот, но на първо четене хем ми допада, хем нещо не му е в ред.

И за финал. На първо четене и вкусване Kamenitza Lev изглежда много по-обещаващо от досегашните разновидности на "Каменица". Според мен от компанията са напипали доста добре времето за обстрелване на премиумизиращия (кофти дума, знам) се потребител с нова бира в националния премиум сегмент. В последните години разликите във вкусовите качества на бирите се размиват, а не преден план излиза външния вид. Новата "Каменица" е доказателство, че занапред всичко ще е въпрос все повече на бранд комуникация и по-малко на съдържание.

понеделник, 7 юли 2008 г.

Звук от запада, бранд от изтока

303.bg - един прекрасен пример как сайтът на една фирма може да създава допълнителна стойност на търговската марка. В случая имам предвид имидж и поради оригиналността и простота на бранд комуникацията - бъззз маркетинг, представител за което е този пост.

Първо искам да отбележа чудесното обвързване на име, лого и интернет сайт - Звук От Запада, III O III, 303.bg

Името: "Звук От Запада" - колкото е просто, толкова е и ефектно. Запомня се лесно, звучи познато, макар и поне аз де не го асоциирам с каквото и да било, освен някаква пост-комунистическа носталгия.

Логото: - просто и ефектно, изчистетно и еднозначно. Макар и смесвайки римски и арабски цифри числото, което се получава е ясно - 303. Вложено в сайта логото заема успешно ролята на два еквалайзера с говорител. Ако трябва да изпадам в подробности пропорциите на логото до известна степен пасват с препоръчваните от дядо Ал Рийс.

303.bg - Не знам дали се е получило случайно, но определено е попадение използването на едентичния външен вид на буквата "З" и число 3, буквата "О" и числото 0. Сайтът е семпъл и без излишни елементи, което е само в плюс според мен. Флаш анимацията е използвана с мярка. Разбира се предвид младостта си страницата не блести със съдържание, но пък е добра основа за надграждане. Прави лошо впечатление това, че като оформление и функционалност изглежда, като префасониран блог темплейт. За черешка на тортата, влезеш ли в някоя от подстраниците, нямаш бутон за връщане към началната страница. Детски болести.

Като цяло съм силно впечатлен от малкото и то косвен контакт със марката "Звук От Запада". Поне на мен ми изглежда внимателно премислена и добре визуализирана. Дано и работата на фирмата съответства на това, което се вижда отстрани.

снимка: imageafter.com

четвъртък, 3 юли 2008 г.

Логатанка


Що е то и има ли то почва у нас? Или нова бира, нов късмет.

P.S. Очаквайте подробности следващата седмица!

сряда, 2 юли 2008 г.

Една страница от "Дневник" умря


Не умря от взрива тази сутрин в Челопечене. Умря по-рано, в понеделник, от недоглеждане или незаинтересованост.

Страницата на "Дневник" за маркетинг, която може да видите тук беше запълнена с един текст, който по-скоро приляга на първокурсник, да не кажа първокласник. Ето и най-добрите "попадения":

...
Качеството на вашата стока отговаря на съвременните изисквания и притежавате солиден брой международни сертификати.


...
Всички продукти имат свое име, своя търговка марка, но ние избираме една конкретна марка, към която сме настроени положително. С други думи, избираме търговка марка, която има статус на бранд.


...
Oбразно казано, брандът е положителната нагласа на потребителя към вашия продукт.
... Съществуването на бранд дава възможност на клиента да знае кой продукт ще купи още преди да е влязъл в магазина. Процесът на изграждане на един бранд се нарича брандинг.

...
Не на последно място стратегията за изграждане на бранд съдържа и текстова (име, слоган), визуална (дизайн, опаковка, отличителни белези, лого, символи) и емоционална (зависимост на клиента към марката от рода "брандът, който предпочитам, е готин, готин съм и аз") концепция.

...
Чрез нея (комуникационната програма, б.авт.) продуктът се представя на пазара, постепенно се превръща в познат и уважаван символ и трайно заема определеното му място в съзнанието на потребителя. Или казано с други думи - продуктът се превръща в бранд.


...
След като сте изградили успешен бранд обаче, не може да спрете дотук. Брандът изисква управление. За целта вие поддържате постоянно високото му качество, имате добра дистрибуция, правите търговски промоции, поддържате рекламна активност и т.н. Вашият бранд е добре управляван, следователно той създава лоялни клиенти. Вие не разчитате на случайни покупки. Потребителите разпознават продукта ви, нещо повече, търсят го сами.

След този текст мога спокойно да си тегля куршума, да закрия блога и да започна да създавам брандове (ако не се уцеля точно където трябва с куршума, де). Никъде не се казва, че публикацията е платена, а само, че е написана от представител на така известната Veritas PR агенция. Ако пишеше, че публикацията е платена щях да го преживея по-лесно, но при стеклите се обстоятелства "Дневник" с чиста съвест може да я спре тази рубрика. Просто така изглежда несериозно!

снимка: lusi at sxc.hu

вторник, 1 юли 2008 г.

Fornetti, Panetti, Хранко,...Lakis - последният да затвори вратата!

"С много повече пълнеж" и с много малко индивидуалност наскоро официално беше даден старт на поредната баничарска верига Lakis. Началото на предното изречение е девизът на веригата на "Белла България", която незнайно защо беше обявена за открита, след като бяха отворени над 40 обекта.

С какво се характеризира Lakis: Зелен цвят и... ами нищо друго. Наистина цветовете на марката са различни (не на 100%) от тези на конкуренцията, но цената е като на останалите играчи на пазара. Това с пълнежа, дори и да е вярно, няма да обърне пазара с главата нагоре и последният влязъл да стане първи с толкова постно конкурентно предимство, което даже не може да се докаже, освен ако човек не направи дисекция на покупката си и после си претегли пълнежа и тестото. Диферанциацията е съвсем козметична.

Чисто продуктово Lakis се опитва да се намести между Fornetti и "Чичо Хранко" - хем иска да звучи като "вносна" марка (Fornetti), хем да предлага продукти от бутер тесто и такива от точени кори ("Чичо Хранко"). Няма фокус. Според мен подобна стратегия не може да донесе дългосрочен успех. Най-малкото в един момент пазарът ще се насити - нещо което се случва на определени места, където веригите се изправят в директен сблъсък (който повечето случаи е марката Х срещу Fornetti). За Капитал от Fornetti казват, че държат 75% от пазара. Според мен дори и да се пресилват не е с много, тъй като взети заедно "Чичо Хранко" (100), Panetti (малко) и Lakis (40-50) имат по-малко обекти от Fornetti (oк. 280). Последните показват колко е важно да си първи в категорията. Унгарците дефинираха категорията маркови банички и сега всички биват сравнявани с тях. Според мен засега само "Чичо Хранко" се опитва да се отличи от унгарската верига и се надявам това донесе успех на Vitta Foods (собственик на Хранко).

През март започнах да се ровичкам из темата за марковите банички и изглежда не напразно, защото пазарът става все по-интересен и тепърва ще се развива. Това, че "Белла България" е отделила 1.5 млн. лева за Lakis говори, че потенциал има и то голям. От "Чичо Хранко" искат даже да се утроят до края на годината. Бъдещето е пред марковата баничка, да му мислят по-слабите традиционни баничарници и закусвални.