понеделник, 30 март 2009 г.

За 50% по-голяма на заплата

Който учи, щял да сполучи. Така ми разправяха едно време и ме пазеха от жестоката истина. Крилатата фраза за пряко пропорционалната връзка между квалификацията и жизнения статус не е забравена. Езиковата школа Montfiz Lingua, доста наивно според мен, изтъкват нуждата от знания по английски в наши дни.



Грешно избраната длъжност (счетоводителите могат да минат и без реални познания по английски) и ненужно преувеличената заплата (и в двата и варианта заплатата е твърде висока за редови счетоводител) правят плаката на езиковата школа закачлив, но твърде детски в своята логика. Хората, които са му обърнали внимание може да се усмихнали, но едва ли са се убедили дори за малко, че имат нужда от английски особено в сегашната икономическа обстановка.

9 коментара:

Марин каза...

Аз дори разбирам нещо различно от този плакат.
При нормално обстоятелства плащаме на счетоводител с английски 1800, но понеже е криза, можем да минем със счетоводител без английски за 1200.

Александър Крумов каза...

Браво, Марине, вкарваш доста тъжно актуален прочит :)

Vanya каза...

Не бях попадала на рекламата, но ми допада. Въпреки че (или понеже) не съм проверявала въпросната школа, ми се струва, че от гледна точка на медиа планиране и послание е точно таргетирана.

Калоян Петров каза...

Здравей, по повод статията с определения за "наивна кампания" и "грешно избрана длъжност" причетете тази новина от дир.бг от 28 май: "Счетоводители с английски - най-търсени за работа"

http://dnes.dir.bg/2009/05/28/news4523531.html

Поздрави,
Калоян Петров

Александър Крумов каза...

Абе нещо странно се приема статията в dir от коментиращите под нея. Тъй като имам някаква идея колко английски може да свърши работа на един средностатистически счетоводител, знам че не са му нужни истински уроци по английски, нито някой му плати числата използвани в рекламния плакат. Английският винаги е от полза, но за наемането на счетоводител не е фактор, който е нормално да повишава заплата с повече от 10-15%... освен ако няма да го карат да превежда документи примерно и то регулярно...

Калоян Петров каза...

Странно или не има HR кампании и официални статистики. Ако не вярваш на тях, а на 15 коментара под статия на хора със средна възраст 14 години, които така или иначе не работят... не знам как си правиш проучванията, а предполагам се занимаваш с реклама. А точни или не статистическите проучвания са далеч по-точно от случайни коментари.

Александър Крумов каза...

Ако на това казваш официални статистики...

Най-вярвам на себе си и това, което знам за счетоводството и счетоводителите, което според мен е достатъчно...

Калоян Петров каза...

Успех с личния ти опит, знания и вяра :) И господ да е стоите клиенти, понеже и той на вярата разчита ;-)

Александър Крумов каза...

:) Oчевидно няма да стигнем до някакъв консенсус... здраве да е :)