понеделник, 16 март 2009 г.

Вестоносец куца ми насреща

"Нетинфо" се преименува на "Вести"... Защо?!? Имат и нов дизайн, който със сигурност е по-добре от предния, но все пак е странен... добре де, грозен е и хората си го казват в анкетата в дъното на дясната колона. Манджа от шрифтове, излишен въздух между елементите, липса на цвят и стил. Като цяло неочаквано зле.

Но да се върнем на името. "Вести" е една донякъде остаряла дума за "новина" и ми напомня на някой районен вестник от рода на "Плевенски вести", а не на водещ интернет новинар. "Нетинфо" макар и не "върха на сладоледа" беше толкова наложено и релевантно име за най-големия новинарски сайт в България. Сега се преминава към едно безлично и доста скучно "вести". Да, по-късо е, ама това не спасява нещата.

Смяната на името на една наложена марка без видима причина ми изглежда странен ход. Тъй като от "Нетинфо" не считат за необходимо да обяснят на потребителите си защо си сменят името (един нов дизайн не е достатъчна причина), единственото за което се сещам е желание за разграничаване на името на медийната група от името на основния сайт. Ама пак ми се струва недостатъчно.

За щастие интернет дава възможност за лесно прехвърляне на всички, които напишат 'netinfo" в браузърите си, към "vesti.bg". Toва предпазва от обърквания и загубени посетители, поне първоначално. Но идва въпросът "Какъв е смисълът от преименуването, ако хората ще продължат да си пишат "netinfo" и за себе си за знаят, че са в "Нетинфо", а не във "Вести"??? Цялото нетинформиращо упражнение засега остава загадка. Дано потребителите я разгадаят, иначе конкурентите могат да намажат от изтеклия медец.

снимка: Стив Уудс

17 коментара:

Katz каза...

Винаги съм смятал, че има едно ниво на познатост, отвъд което смяна на името е неоправдаема. Примерите, които ми хрумват са от друго естество, но: Шамара и Пъф Деди си смениха официалните названия, след като години наред бяха утвърждавали предните -- и то успешно.

НетИнфо е прекалено известен портал, за да си позволи такова обръщане с хастара навън, каквото всъщност е направил. При промяна от подобен мащаб е уместно да има някакъв основен елемент от стария вариант, който да "продължи традицията" в съзнанието на потребителя.

Александър Крумов каза...

Добре казано, Katz! Единственият елемент, който виждам запазен, е синият цвят. Не е достатъчно. В дизайна се намират разни заемки от dnevnik.bg, но в кофти ремикс. Показателно за проблемите, които се опиват да си навлекат от "Нетинфо" е отношението на потребителите към новия сайт, което се вижда от доста тъжните резултати от анкетата на началната страница.

Крис каза...

Аз също забелязвам, че новата версия на НетИнфо прилича доста на стария сайт на Дневник. Но дори да е простима промяната на сайта (което в повечето случаи не винаги е удачно, а и потребителите трудно свикват, както е с последната версия на Фейсбук), не е простимо промяната на името. Не може нещо, което е придобило популярност, да се запраща така безотговорно в историята... Другото тъпо е, че тази промяна стана ей така с щракане на пръсти - без предварително уведомяване на читателите - още нещо непростимо.

Александър Крумов каза...

Ами, Крис, ако питаш "Нетинфо" те могат да ти кажат, че не е било съвсем със щракане на пръсти. От известно време се предлагаше всяка статия да бъде видяна с новия дизайн, като за целта имаше линк над заглавието, като влезеш в дадена публикация. Ама май не беше достатъчно? Ти как мислиш :)

Крис каза...

Щом аз днес най-откровено се изненадах, като ми се отвори "Вести", и известно време се чудех какво се случва, значи не е било достатъчно :)

kosio каза...

http://web.archive.org/web/20070104011312/http://dnevnik.bg/

http://web.archive.org/web/20050104034459/http://www.dnevnik.bg/

На кой точно от двата дизайна прилича, че аз нещо прилика не забелязах. Освен че и двата сайта са с новини :P . Друго ?

bilkata каза...

Хм, аз също разбрах от теб за редизайна. Макар че имам мейл .абв и често влизам и в Нетинфовските новини. Наистина ужасно изглеждат :( Аз не харесвам и редизайна на Дневник - мисля, че стария сайт си беше ок и изглеждаше по-модерно и изчистено от сегашния, а Вести е дори още по-зле. Азбучна истина в дизайна е да се използват минимум шрифтове - до 2 на страница, а по-скоро да се варира с възможностите на самия шрифт. А те са наблъскали куп серифни и сансерифни, които буквално се бият помежду си. Ако това е новата мода във фасона на новинарските сайтове - мерси!, аз ще си остана старомодна ;)

kosio каза...

Абе хора, вие май сте за очила, а ако имате вземете се прегледайте, сигурно сте качили диоптъра. вижте сорса на сайте, разгледайте CSS-a, нали претендирате, че сте проесионалисти. Каде ги видяхте купищата шрифтове. Има Arial за текста и Times New Roman в заглавията.
Само плюете, ей така за забавление и без да потплатите думите си с факти.
ОМГ.

Александър Крумов каза...

Косьо, за какво пращаш старите индекси на dnevnik.bg? С новия са приликите и от това няма как "Нетинфо" да се предпази, тъй като закъсняха с новия дизайн, ама много.

Относно шрифтовете, реалният им брой е ирелевантен. Важно е като колко ги върпиемат хората и какво усещане им оставя индекса. Например, заглавието на главната новина вади очи и на тези с големия диоптър :).

В крайна сметка болшинстовото от хората ще свикнат с новия дизайн, защото нямат избор. Смяната на името си остава голямата лудост, поне за мен.

kosio каза...

ОК, всички казвате, че сайта краде дизайна си от дневник, аз явно не виждам тази кражба. Посочете ми моля ви кои елементи са откраднати, какви са приликите между двата сайта. Все по-любопитно ми става каде е тази прилика

Александър Крумов каза...

Никой не е казал, че е крадено. Просто има елементи и подредби, които са идентични, което нищо не значи. Просто когато си втори е нормално да бъдеш сравняван с първия. И Дневник са взаимствали от други (чужди) сайтове и то доста :) За мен дизайна на "Вести" е "проблем", който ще избледнее с времето. Новото име може да по-сложният момент. Времето ще покаже. А ти, Косьо, по коя част от vesti си работил? :)

kosio каза...

development ;)

Александър Крумов каза...

Ами доста работа е паднала, особено като се има предвид старият сайт. Какво точно си девелопвал?

Виж сега, нормално е да се дразниш. No hard feelings, обаче. Не съм искал да се заяждам. Просто изказвам мнение, още повече, че съм ръководил създаването на сайт (със смешни размери в сравнение с vesti).

йое каза...

Според мен очевидно нетинфо си смениха сайта за да могат хората да слагат коментари към новините - доста популярно бтв (това не бе възможно преди).
И съм напълно съгласен, че това е голям автогол със смяната на името. Виж актуално.ком ако станат новините.ком, няма да е голяма новина, но нетинфо са си от първите (гбг...)...

Александър Крумов каза...

Бе то хубаво има коментари, ама защо само от регистрирани? Това малко ограничава услугата и не е особено либерално, както приляга на една сериозна интернет медиа.

geniusloci каза...

Както и да го гледам, само в сивия панел в средата има 7 разновидности на двата шрифта. Предвид логото и секциите, намирам още поне три форми. Не знай кой какво е девелопвъл, но аз, без да разбирам особено от сайтове, мога да кажа, че този е смешно копие на чужди онлайн медии, пък вероятно са платили за него. И не говоря за директни елементи, но форматът е типично вестникарски, а работата по него - недовършена. И какъв е този Times New Roman до Arial? Няма такава комбинация!

Александър Крумов каза...

Как ще я няма въпросната комбинация, хората са ти я показали :)