сряда, 10 септември 2008 г.

Тези плейбой барове, барове...



В Албена видях една от многото стъпки, с помощта на които марката Playboy си изгради в България тотално различен образ от това, което е в родния си САЩ. Не е нормално да има кобрандиране между може би най-евтината и народна енергийна напитка и един от символите на бохемския и попкултурно изтънчен (а не байганьовски) начин на живот. Playboy зайчето е твърде близо до устата на питбула и по доста извратен начин символизира това, което се случи с марката Playboy в България. Тя беше сдъвкана и изплюта побългарена.

Сега като гледам назад във времето осъзнавам, че Playboy се провали тотално в България. Ако въобще са имали някакви намерия освен да получават пари за това, че едно парцаливо списание с постоянно западащо като качество съдържание, използва името им.

От машината за пари в САЩ до България е стигнало само логото. Посредствено списание, една купчина заведения представящи се за Playboy барове, пълен набор от продукти менте, окичени със заешки глави. Всички тези проявления на една от най-разпознаваемите световни марки показват, че не е нужно да създадеш собствена марка, за да печелиш. От една страна причината да се стигне до такава уродлива пазарна ситуация, е самата компания-майка, която е пренебрегнала българския пазар и не го е образовала при първа възможност. От другата страна е самият пазар, който до някъде все още не е готов "да бъде" Playboy... за съжаление.

3 коментара:

Анонимен каза...

прави ли ти впечатление, че публикуваш предимно негативна критика към разни работещи или не стратегии, а не се опитваш да намираш добри практики?

вярно, локалът е някакво място за закачки и оплюване в българската си версия, но! така ли се позиционираш?

БАКБ имат пунктуационна грешка, която си се врътка на дневник.бг. so what? it ain't no german engineering.

мисля, че добрите примери са много по-полезни. едноизмерната критика е само забавна. понякога.

respect.

п.с. купи ли си билет за утре, че онлайн нещо свършиха?

Aleksandar Krumov каза...

Щом и ти вече ме обвиняваш в негативизъм (няма да изтъквам положителните постове), ще се опитам да балансирам нещата. Мерси за обратната връзка.

Niko каза...

Хе,хе хе......радвам се,че и други вече ти го казват...е,хайде май наистина е време да се успокоиш малко-дишай дълбоко...............