четвъртък, 4 септември 2008 г.

Времето - дъждовно в НИМХ, слънчево за Sinoptik.bg


Държавната собственост и маркетинга в България съвсем не са приятели. Или поне така изглежда, ако се сравнят сайтовете на "Национален институт по метеорология и хидрология - НИМХ" (weather.bg) и Sinoptik.bg.

Преди по-малко от година започнах да ползвам информацията за "времето в момента" на страницата на НИМХ weather.bg (кофти име предвид лошите познания по английски на българите). Макар и не особено удобен като източник, аз използвах този сайт доста редовно в продължение на няколко месеца, докато не открих, че мога да бъда информиран за времето по съвременен и приятен за окото начин - от sinoptik.bg. Поредният сайт на "НетИнфо АД" дава подробна и подредена информация за времето, данните за която взима от... НИМХ. В смиъл, че информацията за времето в България на двете споменати страници е еднаква във всеки един момент. С основната разлика, че в сайтът на държавната НИМХ трябва положа много повече усилие, за да стигна до желания резултат, а за sinoptik.bg почти не си мръдвам пръста.

Сайтът на НИМХ изглежда както изглеждаха сайтовете преди 10 години, когато за пръв път влязох в мрежата. Трябва да минеш през няколко клика плюс привеждане на българското време към Гринуич. От първото ми влизане до сега, на страницата седи един хилав рекламен банер, на който реклама така и не видях. Абе въобще user unfriendly сайт, който можеше и сам да се издържа и развива, ако беше в ръцете, на някой, който има стимул да работи и мисли. Защо смятам така ли? Основно две причини - първата е, че НИМХ е първоизточникът на информацията, а това би бил силен довод пред потребителите, че weather.bg е сайт, на който може да се довериш. Втората причина е учудващо добрият SEO, с който weather.bg излиза пред всички при search дума "времето" например.

... Ама и аз какви ги говоря. По-лесно е да харчиш парите, отколкото да се опитваш да ги изкарваш. Особено, ако си на държавна издръжка.

илюстрация: Lynne Lancaster

6 коментара:

cipisec каза...

Сашо, Синоптика взима времето не от НИМХ, а от Форека - има линк към тях на сайта - http://marketinglokal.blogspot.com/2008/09/sinoptikbg.html

Aleksandar Krumov каза...

Погледни си началната за времето в София. Пише "данни от метеостанция "София""

cipisec каза...

Да, но форека го взима от там - малка, но съществена разлика :) Сори, обърках линка - http://www.foreca.com/

Aleksandar Krumov каза...

Е в крайна сметка е първоизточникът е държавната обсерватория и данните на двата сайта са идентични по всяко време.

Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.