понеделник, 26 октомври 2009 г.

Тройка на стъмване

Обичам българския пивоварен бранш. Комуникационните им стратегии не блестят с кой знае какво, но винаги са приятни за окото, имат чувство за хумор и що годе ясни послания и съответно позициониране. В случая на Шуменско се забелязва много постепенно изграждане на образа на марката и относително постоянство в представянето. Слоганът "Хората сбира" е кратък, ясен, двусмислен и запомнящ се. Както е видно от приложените клипове мотото на Шуменско пиво приляга на чисто новата тъмна разновидност (която нямам търпение да опитам), точно колкото приляга и на светлата. Клипът за Шуменско тъмно е заснет в поне три варианта от по 20 секунди, като разликата е единствено във втората половина на всеки от вариантите. Визията е барната в карамелени нюанси, които идеално кореспондират с цвета на бирата. Между другото новото Шуменско тъмно става първото и за момента единствено тъмно пиво в т.нар. national premium сегмент, където Шуменско си съперничи пряко единствено със Загорка, като цена и имидж. Интересно къде ще се намести Шуменско тъмно спрямо несъмнено най-добрата и най-скъпа българска тъмна бира - Stolichno.

А ето я и тройката на стъмване:

1. Пънк v чалга



2. Юпи v тираджия



3. ЦСКА v Левски

18 коментара:

iliya каза...

На втората реклама не е тираджия, а метал. Работи в о.ч.з. и може да го видиш на най-разнородни концерти.

Александър Крумов каза...

Тогава какъв е този срещу метала? Какво е противопоставянето във втория вариант?

пламен каза...

Ей, идеята на тая кампания е толкова естествена, че се чудя как не са я завъртяли досега за друга бира.

Обаааче, при Тъмно ме застреля текста на рилийза при представянето й - http://www.horemag.bg/show.php?storyid=802172

И по-точно: "Формулата на продукта е избрана след поредица от качествени и количествени потребителски проучвания и отговаря на традиционните вкусови предпочитания на българина, съобщи маркетинг мениджърът на компанията Камен Алексов.

Тъмното пиво има кехлибарен цвят, пълноценен плътен вкус и алкохолно съдържание от 5.5%. Шуменско Тъмно е приготвено по традиционни методи и използвайки специално селектирана комбинация от карамел и кафе малц, които придават на бирата специфични нотки на препечен хляб и карамел.

Серия от три потребителски качествени и количествени проучвания показва, че българинът избира тъмното пиво сред шест възможни концепции за бъдещото развитие на порфтолиото на Шуменско. "Съвместните ни проучвания с агенцията за маркетингови изследвания GfK показаха, че Шуменско Тъмно е предпочитано пред Шуменско Червено, тъй като за потребителя у нас то е по-близко до традиционните предпочитания и нагласи за консумация през студените зимните месеци", каза още Камен Алексов."


Смех, смех, смех

И така, on a more personal note, колега, кво е тва шалче на Челски връз подуенеца?

Александър Крумов каза...

Четох го това прессъобщение, ама викам да не развалям доброто впечатление :)

А за шалчето нарочно не споменах, да видя кой е наблюдателен. А че ти повдигаш въпроса, хич не се учудвам ;) Набито око си имаш

Момчил каза...

Всички фенове на Челси, които познавам са говеда. Може това да е истината за шалчето.

Александър Крумов каза...

А аз мога да ти гарантирам, че грешиш :)

Момчил каза...

Един път ме бяха привикали в един тъмен вход на Мария Лиуза, относно някакъв бъдещ клип на туборг. И ми показваха разни сторибордове и попълвах въпросници... и накрая ми дадоха чаша за кафе. Въобще откакто дойдоха Туборг в Шумен, ни развалиха хубавата бира, пък същото и за брандига.

пламен каза...

момчиле, това може би обяснява "специално селектираната комбинация от карамел и кафе малц" в Tъмното :D

Момчил каза...

Разбулихме една мистерия.

Александър Крумов каза...

Между другото това тъмно добре го рекламират, но го няма никакво по магазините, което е странен ход. В Метро даже го търсех днес и никакво го няма.

Момчил каза...

Ноември месец щял да бъден достъпен промо пакетът с чаши, така че си мисля, че това може и да е release date на тъмното. Иначе си мисля, че ще има интерес в крайна сметка, защото последния сезон имах много халюцинации от Столично, много му бяха вдигнали и градуса и захарта и в крайна сметка много бързо напиваше и много махмурлук на следващия ден.

Александър Крумов каза...

И аз злоупотребих няколко пъти със Столично, но със само положителни ефекти :)

UZUMAKI каза...

Not bad, actually. И все пак, няма да си купя к'вото и да е тъмно пиво. :D

Александър Крумов каза...

Дори и да е вкусно?

Digital Rebel каза...

бирата е яка както и самата реклама! :)

Александър Крумов каза...

Къде я намери?

Andrey каза...

Искам и аз искам бира!!!!
Гледах една реклама(хартиена) за Леденика Тъмно.
А тя Ледениката е май само специално.
Мисълта ми е ,че може и да не са единствената Тъмно Специално...

Наздравее!

Александър Крумов каза...

Вече я има шуменската по магазините, опитах я и може да е по-добра :)