сряда, 21 октомври 2009 г.

Hello, Motto!

My Motto определено може да се нареди сред марките с най-културно лансиране през 2009 г., в общи линии по учебник, както го видях аз. Хранителното отроче на "Фикосота синтез" - "Италфууд Индъстри" - действа последователно и не се отклонява особено от наложената комуникационна формула "телевизия и всичко останало". За цвят добавя ясно позициониране, нетипичен за нашите ширини формат и опаковка на продукта и рекламен клип с небългарска визия. Последното се откроява, като запазена марка Италфууд. При брускети Maretti и сухарите Kubeti, a и вафка Franka, във всички реклами се търси небългарски имидж и внушение за вносен продукт на вносна марка. Това явление директно кореспондира с донякъде типичното прикланяне по чуждоземното, с което се харектеризира една не малка част от българското население.

Говорейки за My Motto не мога да отрека, че вафлата е добра на вкус, но този вкус нямаше да има тежест, ако не беше обвит в бунтарска анти-офис стилистика. Именно хомогенното послание на клипа и неговата визия позиционират ясно марката на едно качествено различно ниво в сравнение с другите вафли и шоколадови десерти, където с малки изключения всичко се върти около продуктовите характеристики, колко шоколад е добавен и как са слепени пластовете, и пр.



Рекламният клип всъщност се оказва част от цял музикален такъв, което само идва да покаже колко мащабно (за българска фирма) работи Италфууд. Изпипването на детайлите определено прави впечатление и е предпоставка за добър брандинг.

Ето ги и The Jacket Buttons:


За първи път ги чувам. Вокалистът малко ми прилича на Нуфри. Както и да е, музикален видеоклип, от който изкача реклама e така да се каже революционно за БГ... хмм, освен ако не се казваш Loop by Mtel, но да не забравяме, че My Motto е просто една вафла. Всъщност кой е първи?

11 коментара:

Goranov каза...

Вокалистът Е Нуфри.

Digital Rebel каза...

При всички положения The Jacket Buttons са първи, защото са инвестирали в този видеоклип, при което след продажбата на кадрите от него, като включим и авторската песен, направо са успели да възстановят целия похарчен бюджет.
А и както знаем, такива кадри могат да се продадат и в други държави рекламирайки и други продукти.

Светла каза...

"Вокалистът малко ми прилича на Нуфри."

Изглежда като Нуфри, пее като Нуфри... не е ли Нуфри :-)?

Александър Крумов каза...

Евала на Нуфри!
Все пак си мисля, че клипът е платен от Италфууд, след което са си кропнали рекламния спот. Което е двойна полза - хем спонсорираш БГ група за видеоклип, хем си правиш рекламката.

Светла каза...

А, видях, че и Горанов е коментирал преди мен за Нуфри. Това ми беше думата ;-).

пламен каза...

Italfood са си "продуцент" на клипа...

tedet каза...

В стаята на Ключови клиенти, всички ядат тия вафли. Егати анти-офисните хора!

Александър Крумов каза...

Именно!

Апостол Апостолов каза...

В крайна сметка стоката попада в графата "посредствено". Почти всички останали вафли, които съзм опитвал, ги превъзхождат като вкусови качества. А в крайна сметка тук нещата опират точно до това- рекламираният продукт така или иначе трябва да се услади на купувача. Е да, ама вкусът не е нищо особено. И тогава... кел файда от целия този рекламен шум.

Александър Крумов каза...

В крайна сметка не си особено прав, най-малкото защото не си таргет на марката.

Апостол Апостолов каза...

Хайде, холан! Таргет за вафли? Вие чувате ли се какво говорите? Още малко и ще кажете, че не съм в таргет групата на хляба.

Но... Имал съм и по- фрапантни случаи. Веднъж един телевизионен журналсит ме запита каква е таргет групата на... телевизията!? Същата е като тази на вафлите и хляба.