понеделник, 2 юни 2008 г.

Бербатов си купил звяр - не знае с какво да го храни!

И Бербатов си купи звяр. Ще го храни със солети "Хрус-хрус" и жълта лимонада. Не, не! Всъщност не започнах правилно. Според една купчина изключително "професионални" и отявлени БГ спортни сайтове, Митето си е купил Cadillac Escalade (звярът). Google е в неведение, най-вероятно Бербатов също. Ако оставим настрана фактологията около покупката, факт беше, че въпросната новина лъсна на началната страница на sportni.bg . Отразиха (прекопираха изпратеното им съобщениице) я и други стожери на спортната журналистика, като sport1 и sportal. С липсата на каквито и да е редакционни умения у българските интернет медии и техните жалки номера за помпане на импресии, е доста безмислено да ви губя времето. В този случай, обаче, съдържанието на въпросната новина е по-специално. Става въпрос за едно от най-нескопосаните и жалки платени съобщения някога виждали бял свят. Дали София Ауто са платили кеш за него не е ясно, но ако са платили по-добре овреме да си искат парите обратно.
От пазарните навици на Бербатов още на втория абзац не остава и помен и се започва едно изреждане на технически характеристики, габарити и прочие. Опоменава се, че София Ауто е "единственият" и т.н. Въобще нещата изглеждат сякаш София Ауто са пратили "новината". Даже на второ гледане мисля, че може и да не се е стигнало да пари. И двете страни теоритично печелят. Спортни.бг (и другите професионалисти) си прави няколко хиляди импресии екстра, а София Ауто печелят славата на вносителя на джипа на Бербатов. Тъжното е, че и двете компании не виждат по-далеч от носа си. Спортни.бг (барабар с Нетинфо и другите самоделци) дават всичко да себе си, за да пожълтеят и да привлекат неплатежоспособната част от населението (Nielsen Online ще дозабие пирона в ковчега). София Ауто пък изглежда имат имидж за скапване с неясната си всеядна комуникационна стратегия. Според вас какъв е профилът на един потенциален купувач на Escalade? Колко е удачно да пропагандираш автомобил с разход от 50 л. на 100 км. във време на ескалиращи цени на горивата? Как трябва да се маркетира марката "Кадилак" - във всяка възможна медия или в една-две отбрани, през които може да достигаш концентрирано до потенциалните купувачи?

снимка: freephotosbank

8 коментара:

Анонимен каза...

Простотия, простотия до шия!

Анонимен каза...

Кой нормален човек си купува SUV от Щатите, при това Cadillac, които нямат слава като друго, а като джипове на RAP-Stars. Да не говорим, че наистина гори колкото една супер спортна кола, която развива скорости над 300км/ч.
Ама нас какво ни бърка, колко гори този Escalade, или пък колко са му емисиите на СО2. Нали Бербатов е супезвезда и изкарва "милионитИ". А това, че някаква фирма, която продава коли си прави реклама с такова нещо просто е смешно. Боли ме к.ра къде си е поръчал Бербатов колата. Аз искам да ми излезне изгодно и бих си я поръчал директно от Щатите. Като бъде транспортирана до Германия с кораб, а до България с автовоз. Дори хората с повечко пари си правят сметката. Ако не си я правят, значи са или безмозъчни, или много на зор да притежават въпросното возило.

Aleksandar Krumov каза...

Не задълбавай в историята за покупката. Това не е основното в този нескопосан и най-вероятно лъжлив PR. Бербатов би трябвало да ги съди, че му използват името по този начин.

Анонимен каза...

"Escalade" означава "Катерач", а не "Звяр".
Тези джипове не са нищо особено в САЩ, нито са много скьпи. Имам двама колеги с такива джипове. Чудят се как да ги продадьт, защото гьлтат бензина като вода. В САЩ сега е трудно да продадеш джип :-)

Анонимен каза...

Прав си. Той съвсем спокойно може да ги осъди за разпространяване на невярна информация, която е и с рекламен характер.
А от цялата работа може Бербатов да си направи и реклама. Че даже може да се уговори примерно с Ford да стане рекламно лице на Range Rover.

Анонимен каза...

"В ценовата листа на София Ауто автомобилът се движи в рамките между 159 000 и 178 000 лв. в зависимост от екстрите."
Как може толкова скьпо? В щатите цената е между 54000 и 59000 долара в зависимост от дали е 4х4 или 2х4. Ако се наеме за 3 години (leasing) плащаш около 290 долара на месец.

Анонимен каза...

Забравих да кажа. Ражодьт на бензин е от 13 до 20 литра/100км в зависимост дали е градско каране и дале е 4х4 или 2х4.

Aleksandar Krumov каза...

В случаят основното не е за колко продават Кадилака, а как се опитват да го направят.