сряда, 4 юни 2008 г.

За чичовците и марковите банички

Кой е "Чичо Хранко"? Повече от половината гласували в анкетата на "Маркетинг лоКал" не знаят. Още повече предполагам са тези, които не са опитвали от продукцията на чичката със засукания мустак. А форнетки хапвали ли сте? Сигурен съм, че единици са тези, които не са опитали поне едно парче. Днес открих, че на пазара на маркови банички ще стъпва и трети играч - "Белла България" с веригата "Лакис".

С трима играчи нещата започват да заприличват на истински пазар. Това още повече идва да покаже, че играчите вече ще имат още по-малък толеранс за маркетингови грешки. И докато Fornetti могат да се възползват от предимството на първа марка в категорията, за "Чичо Хранко" аз бих заложил на стратегията на бранд номер две. В този ред на мисли няма да пропусна да цитирам един от любимите ми брандинг закони на Ал Рийс и Джак Траут: "В крайна сметка всеки пазар се превръща в надбягване между двама състезатели."

"Чичо Хранко" е в перфектната позиция, да застане редом до Fornetti в надбягването за най-продавана баничка. Според мен ключов момент в изграждането на чичото трябва да бъде дистанцирането от Fornetti. В интерес на истината, засега Хранко прави точно това. Като изключим препокриването на жълтеникавия житен акцент в марковите цветове и добре познатия франчайз модел, останалите елементи от маркетинг микса на "Чичо Хранко" следват отчетлива линия на диференциация, която аз виждам ето така:

1. Fornetti изглеждат и СА вносни. "Чичо Хранко" е чичо, закръглен и усмихнат баничар - изтъркан роден персонаж. Името му е малко дълго, но пък звучно и донякъде запомнящо се. Логото е малко претруфено за моя вкус, ама пък така се долавя и самоделно българско дизайнерско усещане.
2. Макар и с доста близка концепция до Fornetti, продукцията на Хранко има отчетливо различен вкус. По български мазен с чупещи се на едро кори... за разлика от Fornetti.
3. Цената. При Fornetti всичко е на една цена, при Хранко - не е. А и има неща които са на бройка. Така между другото не се забелязва отчетливо, че май са малко по-скъпи.
4. За съжаление няма как да имам поглед върху изборът на локации при двете франчайз вериги, но определено на мястото на "Чичо Хранко" бих избягвал директна конкуренция с Fornetti, доколкото е възможно. Най-малкото капацитетът на пазара в категорията не изглежда толкова голям, че на една локация да процъфтяват обекти и на двете вериги.

Така накратко виждам нещата в момента. На хоризонта обаче се задава нов играч. Какво представлява той? И може ли да предложи нещо ново и най-важното различно? Скоро ще се види и вкуси. Очаквайте продължение...

снимка: Момчил Валериев

12 коментара:

Анонимен каза...

"Чичо Хранко" всъщност е третата марка на пазара след Форнети и Панети.

Aleksandar Krumov каза...

Приемам забележката, нo Панети са толкова безлични (и еднакви с Форнети), че въобще не са ми направили впечатление. Благодаря за уточнението.

plamenj каза...

И Лакис вече има, но...

Aleksandar Krumov каза...

Толкова го има, че никой не го е виждал :) В Дневник се казва, че в момента оперират 4-5 обекта. Нямат нито страница, нищо.

Анонимен каза...

Съжалявам за Дневник, но обектите на Лакис са 45. Така че, навлиза доста по-масирано от Чичо Хранко, които за два пъти по-дълъг период на дейност имат приблизително същия брой обекти. Разликата се изразява в едноцифрено число.

Aleksandar Krumov каза...

А къде в София мога да видя "Лакис"? Странно никой да не е чувал за тях, а те да се 45. Да не би да са извън София?

Анонимен каза...

Брандирането на обектите започна преди около две седмици. Наистина повечето са в страната. В София със сигурност има срещу Съдебната палата, на Алабин 40 (за другите в Столицата нямам точни координати).

Анонимен каза...

Lakis има на Алабин и на Фр. Нансен - срещу НдК. Също и на колелото на 9 ж Хладилника.
Повеяе са обектите им в провинцията.

Анонимен каза...

от всички аз харесвам наи много продуктите на хранко,особенно в сражнение с лакис а вие?

Анонимен каза...

i na mene nai mi haresvat kato vkus Chicho Hranko! Forneti sa mi malko suhi, a Lakis sa mn mazni i testeni! S 6okolad na Chicho Hranko sa mi liubimi, ama s spanak ne 4ak tolkova ;(

Aleksandar Krumov каза...

Рулцата със сирене мачкат яко!!!

Анонимен каза...

Ще трябва да го опитам тоя чичо Хранко, за да видя какво толова му харесвате. На мен продуктите ми приличат на смачкани, сдъвкани и изплюти, но щом казвате, че е вкусно, ще пробвам. Видях,че има в Халите.