вторник, 29 септември 2009 г.

На Василка й изтекоха водите

Това е Китаеца! Не! Това е бебе в ръцете му! Не! Това е Васко (ex Азис) с невръстно пеленаче в ръце, което се оказва, че му е род. Евала на рекламния ум, който е родил концепцията с участието на скандалноизвестен ромски травестит, който до неотдавна се представяше за щастливо омъжена жена със със съответните сексуалните изводи произлизащи от това. Какъв по-добър символ на чистота от невръстното дете в ръцете на човек известен сред масите, като... амм педераст. И в случая няма особено значение, дали той е такъв. Комуникационната каша забъркана от рекламните символи е това, което прави тази реклама изключително алогична и леко противна. Може би е провокативна, дали не и леко скандална, но в крайна сметка говорим за бутилка с минерална вода. А може би идеята е, че дори и на Азис му чистата работата с детенце/бутилка "Княжево" в ръка. В крайна сметка символът на чистота, които трябва да е детето (диста клиширан мотив) доста се обърква в ръцете на човек със славата на Азис.

Като стана въпрос за водата, бутилката, етикета и цветовото кодиране зад "Княжево" няма как да не напомнят за популярната на запад марка Vittel. В нашенския случай дизайнът е дори по-изчистен от този на чуждия бранд, но приликите са доста явни. В слогана странно защо стърчи едно изкилиферчено "В", но това е дизайнерско решение, което най-вероятно не съм дорасъл да асимилирам.

11 коментара:

Елена каза...

Не бих казала, че рекламата е скандална. По-скоро ми е противна. Това, което ме притеснява повече обаче е, че виждайки я всеки ден на път за работа, постепенно съм спряла да и се дразня. Струва ми се, че приемаме прекалено лесно неприемливите неща около нас, спират да ни правят впечатление, превръщат се в част от нормалното ..., за съжаление.

Александър Крумов каза...

Или пък извратена да я наречем. Това, че е спряла да ти прави впечатление е хубаво все пак, поне не се ядосваш. А на мен такива извращения ми трябват, като учебни материали "как не се" :)

Иво Мирчев каза...

Някак "романтично" е... Аз за Бенетон се сещам, но в балкански вариант. :)

Александър Крумов каза...

Интересен паралел :) Само дето при Бенетон не участва звизда от ранга Ейзис

Апостол Апостолов каза...

Тъпо е, безмозъчно и непрофесионално. За справка: веднага, щом около Джако се зашумя във връзка с педофилията, Pepsi, чието лице беше той тогава, му биха шута. А вижте какво правят нашенските главанаци...

Ivomir S. каза...

Вода, чиста като дете..в ръцете на циганин-травестит-чалга звезда... май не е много добро послание :D :D

Александър Крумов каза...

Интересно какъв е бил замисъл на рекламиста прокарал тази реклама. Очевидно чалга позициониране с образа на Азис, но пък това противоречи със слогана, дори с дизайна на бутилката.

tedet каза...

Аз отначало "Княжево" си помислих, че е Горна баня/Сердика, заради шрифта. И си викам "Каквооо?". Btw, тоя тип е крайно време да го забранят.

Александър Крумов каза...

Никой не трябва да се забранява, не е демократично :)

А и Азис не е виновен, че го искат за рекламно лице. Той си е добре позициониран и вървежен. Тези, които искат да му плащат за реклама, твърде често го правят контекстуално неприемлив.

Katz каза...

Азис е скандално известен по различни причини, но не мисля, че педофилията е сред тях. Как не са те налазили още ЛГБТ-активистите ;-)

Не че рекламата е добра де -- просто аргументацията ти е провокативна.

Александър Крумов каза...

Aaa Katz не е аз споменах думата "педофилия", а мистър Апостол. Какво е ЛГБТ?