петък, 27 ноември 2009 г.

Два лева разходи

А то пък бива да са стиснати в Kraft, ама чак толкова :)... Промоцията с ваучерите (извинете чековете) в шоколадовите бонбониери Suchard на стойност цели 2 (ДВА) лева е интересно решение. Да са бонбони "Сезони" или някаква друга "долна" марка бонбони става, ама Suchard не си ги представях като евтина марка, че да дава евтини промонагради. Цената на повечето вкусове на малките бонбониери е около 3.20 лева, което уж трябва да направи ваучера от 2-та лева парично сравним с цената на цялата кутия. Това несъмнено е така, но дали стойността е реално значима за потребителя? Може и да е така. Парите са си пари в наши дни, дори и да са малко. Промоетикета на бонбониерите е така структуриран, че да натъртва на номинала на ваучера и думата промоция. Диагоналният надпис, че печелившите кутии са едва 40 000 го има, но е по-труден за възприемане. За влиянието на словореда спрямо възприемането на промотекста е излишно да ви обяснявам. Ефектът от промоцията всъщност може да е доста добър, ако потребителите повярват, че имат реален шанс за лесни пари. Със сигурност ще има и добър процент, които въобще не възприемат, че не става въпрос за кеш, а за т.нар. чек, който си е прост ваучер за храна - може на Cheque de Jeuner просто да са им хартисали чекове с номинал 2 лева. В общи линии хем пропагандираната стойност на подаръка е крайно мижава, хем е така комуникирана, че да може забързания в магазина потребител да захапе лесно стръвта, че в кутията го чакат две левчета за утрешното кафе. Егати, накрая излиза, че не само са стиснати в Kraft, ами са и супер находчиви, ама то тези неща май вървят твърде често в пакет. Пожелавам им успех!

4 коментара:

Pippilota Mentolka каза...

Ами аз и на Сезоните го видях това. Но в далечината, реших нещо съвсем друго - че цената на кутията е 2 лв. Но и при тая ми заблуда не посегнах към тях :)

Александър Крумов каза...

Не си таргет предполагам :) Но пък показваш още един аспект, в който промотагът привлича вниманието и той отново не е с истинското му съдържание.

поли каза...

"не става въпрос за кеш, а за т.нар. чек, който си е прост ваучер за храна - може на Cheque de Jeuner просто да са им хартисали чекове с номинал 2 лева" - сам го каза, дори и прости правила няма кое какво е. Миналия ден нарочно си купих и установих , че освен жълтия промоетикет, от който не става ясно за какво точно иде реч, други правила по опаковката няма!!!

Александър Крумов каза...

Уау! Ама ти нищо не си спечелила! Не е вярване :)
Промоцията си я бива, лукавичка е от потребителска гледна точка и много обещаваща от гледна точка на производителя :)